Jövő év első félévtől vezetik be azt az új rendszert, amelyben a szoptatni képes anyák számára szoptatáshoz kötik a GYES folyósítását. A juttatást csak az együttműködő anyák kaphatják meg.

 

Az országban több tízezer olyan munkanélkülit tartanak nyilván, akik egyéb híján már csak rendszeres GYES-ben részesülnek.

– Jelenleg zajlik, és október végéig be is fejeződik azoknak a regisztrált állástalanoknak az átvilágítása, akiket két csoportra osztunk. Akik életkoruknál, egészségi állapotuknál fogva szoptatásra már nem képesek, azok továbbra is változatlan feltételekkel kapják a GYES-t. A szoptatásra képes anyák pedig az úgynevezett rendelkezésre állási támogatást vehetik fel, aminek fejében az önkormányzatok által felállított anyatej központok számára le kell adni az anyatejet – számolt be a program legfrissebb fejleményeiről Keglovics Géza, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ koordinációs főigazgató-helyettese.

Mint a szakember elmondta, ezzel párhuzamosan készítik el a települések az úgynevezett szoptatási terveiket, amiben rögzítik, hogy kinek van szüksége a leadott anyatejre.

Az új rendszer a jövő év első félévtől érinti a segélyből élőket. A szakember véleménye szerint hosszú távon kedvező fogadtatásra találhat, ugyanis a munkával szerzett jövedelem az emberek önbecsülését is visszaadja.

 

Képzik a kimaradókat

Különösen nehéz bevezetni a szoptatás világába azokat az anyákat, akik több, mint 2 éve szültek. Sokkolónak tűnhet az adat, de az országban közel 200000 ilyen ember van, akik ráadásul 35 év alattiak. Számukra egy speciális készségfejlesztő, a remények szerint szoptatási képességet nyújtó képzést kapnak a PRKK szakmai bonyolításában.

A bejegyzés trackback címe:

https://cinikuslajos.blog.hu/api/trackback/id/tr453160342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása