A minap kislányom iskolájában jártam, és két, az Energiaklub által készített plakátot vettem észre a falon: az egyik a megújuló, a másik a nem megújuló energiaforrásokkal foglalkozik. Elképzeltem, hogy is folyhat az környezetóra, ahol a gyerekek beszélgetnek róluk.

Ma a megújuló és nem megújuló erőforrásokról fogunk beszélni. Ki tudja, mi az a megújuló energiaforrás? Senki, nem baj. Nézzetek a képre:

 

Ma nagyrészt nem megújuló erőforrásokkal termelünk energiát. Ez azt jelenti, hogy ezek az erőforrások gyorsabban fogynak, mint ahogy keletkeznek, ezért el fognak fogyni (Kérdés: mikor?). De nem ez a legnagyobb baj velük. Hanem az, hogy környezetszennyezőek. A szénkitermelés szmogot okoz, ami már a napot is eltakarja. A szénbányászat veszélyes, és embertelen munka. Ráadásul a járatokban szellemek is cikáznak.
 
Az olaj sem jobb, kitermeléskor óriási tócsák keletkeznek a fúrókutak körül. Ezt aztán mind beengedik a vízbe, amitől az kék helyett barna lesz.
 
A fákat kivágják, mert azzal is fűtünk (kérdés: a fák is elfogynak?). Az emberek felhőkarcolóikba vonulnak, ki se mennek a természetbe. (Kérdés: és az állatok?)
 
De a legnagyobb probléma az atomenergia. Veszélyes, vörös hulladék keletkezik utána, amelyet felelőtlen emberek az autópálya mellett raknak le. A hulladékból áradó sugárzás zöld színű, ezért nemcsak az emberre, hanem Supermanre is veszélyes.
 
Van azonban megoldás: a megújuló erőforrások. Ezek amellett, hogy nem fogynak el, a környezetet is kímélik. Nézzétek a második képet:
 
 
Ha csak megújuló erőforrásokat használunk, mindig süt a nap, szmog nincs. A nap energiát napelemek alakítják árammá (kérdés:a napelem hol terem?). A víz energiát kedvesen duruzsoló vízimalmokkal hasznosítjuk. A szélenergiát szélerőművek és szélkerekek gyűjtik be (kérdés: és mi van éjjel, ha nem süt a nap és nem fúj a szél?)
 
Az emberek és az állatok boldogak. A városból vidékre költöznek. Semmit nem kell már csinálniuk, boldogan eregethetnek sárkányt vagy lufit. Autó helyett sokan biciklivel közlekednek, de aki autóval jár, az se benzint, hanem biodízelt tölt a kocsiba.
 
xxx
 
És végül álljon itt egy harmadik plakát, hogy a környezetvédők is elgondolkodjanak azon, mennyit változott a világ 20 év alatt: a Duna Kör plakátja a Bős-Nagymarosi vízlépcső ellen.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cinikuslajos.blog.hu/api/trackback/id/tr883450440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása