Véget érni látszik a MALÉV "kálváriája". Miután bebizonyosodott, hogy a légitársaság sem állami, sem magántulajdonban nem tud nyereségesen működni, a szokatlan (nem ortodox) megoldásokat kifejezetten kedvelő Orbán kormány a katolikus egyházhoz fordult segítségért.


A megállapodás -  amelyet a kormányfő és Erdő Péter bíboros Alberto Bottari de Castello oderzói címzetes érsek, apostoli nuncius jelenlétében írt alá - 20 évre adja a  légitársaságot egyházi kezelésbe. A szerződés részletei titkosak, azonban annyi kiszivárgott, hogy az állam a repülés közben kifejtett hitéleti tevékenységért díjat fizet. Szakértők szerint ezzel megkerülhetőek az EU versenyjogi szabályai.

Az egyház tervei szerint a repülőgépek új festést kapnak. Belül, a gépek mennyezetét freskók díszítik majd. Kívül a gépek nemzeti színűek lesznek, a gépeken pedig "Ora et Vola" (imádkozz és repülj) felirat található majd. A gépek lajstromszáma is megváltozik: ezek népszerű bibliaidézetekre fognak utalni (pl. Lk. 1,57).

Az utasok kíséretét apácák látják majd el, akik az indulást követően a biztonsági bemutató helyett a Miatyánkot fogják megtanítani.

A pilóták egyben lelki szolgálatot is végeznek majd: a felszállást követően a másodpilótánál gyónni lehet az erre a célra átalakított helyiségben. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem már meg is kezdte az új teológia-aviatika szak akkreditációjának előkészítését. A pilóták szakszervezete emiatt rövidesen várhatóan sztrájkba lép.

Az Izraelbe és az arab országokba induló járatokra egyelőre keresik az alvállalkozót, miután az izrealita és a muzulmán felekezetek visszautasították a nekik felajánlott lehetőséget. A szcientológiai egyház vállalta volna, de ehhez viszont a kormány nem járult hozzá. "A vallás nem üzlet" jelentette ki Semjén Zsolt, a kormányfő helyettese.

Matolcsy György nyilatkozatában a döntésről így számol be: "Ez a döntés forradalmi változásokat fog elindítani a globális légiközlekedésben, a magyar gazdaság számára újabb kitörési pontot jelentve."

A távlati tervek között szerepel az együttműködés kiterjesztése a Budapest Airportra is, aki PPP konstrukcióban fogja megépíteni Ferihegyen a Szent Ferenc templomot.


 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cinikuslajos.blog.hu/api/trackback/id/tr213109158

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyházi törvényt támogatják az ateisták 2011.08.09. 12:36:28

Az új magyar egyházi törvényt támogatják mind a hazai, mind a nemzetközi ateista társadalmi szervezetek és szerintük már csak a maradék 14 egyházat kellene hasonló státuszba tenni mint a többit, és teljes lenne a megelégedésük.A kívánatos és elvárt eur...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása