Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Bankszövetség hétfői ülésén bankvédelmi akciótervet jelentett be. Ennek lényege az, hogy a parlamentben visszaállítják a válság előtt, 2008-ban érvényes szavazati arányokat.

Csányi Sándor a lépést azzal indokolta, hogy a FIDESZ kormány hatalomra lépése óta a magyar bankrendszer és az OTP Bank jelentős veszteségeket szenvedett el, és ezek gátolják vagyona növekedését. Ismeretes, hogy 2010 nyarán az új kormány hatalomra lépése után bevezették a bankadót, 2010 novemberében államosították a magánnyugdíjpénztárakat, amelyek vagyonának több, mint felét az OTP csoport kezelte, a legfrissebb kedvezményes svájci frank árfolyamon történő hiteltörlesztési javaslat pedig több százmilliárd forintos veszteséget okoz a banknak.

Kifejtette, hogy a 2010-es választások előtt a választópolgárok, de ő sem ismerhették a FIDESZ későbbi, bankokkal kapcsolatos lépéseit, és ő, és a magyar választópolgárok ennek fényében adták szavazatukat a FIDESZ-re. Így ez a lépés kifejezetten erkölcsösnek minősíthető.

Ismerősei, barátai próbálták visszatartani, de ő hajthatatlan maradt. A FIDESZ-esek csak ne rinyáljanak - jelentette ki. Arra a felvetésre, hogy a lépés megvalósíthatatlan, hiszen a parlamentben a FIDESZ többségben van, és választások csak 2014-ben lesznek, jelezte, hogy jogászaival megkonzultálta a kérdést, és az jogilag megvalósítható, hiszen Orbán Viktornak csak 1 szavazata van a parlamentben, a frakció tagjai pedig nem feltétlenül úgy szavaznak, ahogy azt a miniszterelnök kéri, különösen annak fényében, hogy 2014-ben feleannyi képviselői hely lesz, mint most.

Ezzel megint csak a gazdagok járnak jól - kommentálta a bejelentést egy FIDESZ-es képviselő. Csányi válaszul kijelentette, hogy ez a lépés a FIDESZ-nek is jó, hiszen ezzel leveszi róluk a kormányzati felelősséget, amit láthatóan nagyon rosszul viselnek. Visszavonulhatnak  ellenzéki szerepükbe és újra tüntethetnek, szónokolhatnak, kivonulhatnak, kordont bonthatnak és végül kukát gyújtogathatnak kedvükre. Orbán Viktor pedig pihenhet, újra többet lehet együtt családjával és több focimeccsre járhat ki.

Arra a kritikára, hogy ez megingathatja az állampolgárok parlamenti demokrációba vetett hitét, úgy nyilatkozott, hogy a magyar parlament mögött mindig is ott állt az OTP, és ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy ott fog állni a jövőben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://cinikuslajos.blog.hu/api/trackback/id/tr93224803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása